Kışın bir başka güzel: Uzungöl

Uzungöl, Sümela Manastırı ile birlikte Trabzon‘un en çok ziyaret edilen türistik bölgeleri. Özellikle Uzungöl, son zamanlarda Trabzon’daki yabancı turist trafiğinin artması ile birlikte, ki bu trafiği arttıran arap turistlerdir, burun farkıyla Sümela Manastırı‘nın önüne geçti gibi.

İnsanlar neden buraya gidiyor onu konuşalım biraz. Uzungöl, aşık olacağınız bir doğal güzelliğe sahip. Sebebi bu. Özellikle yaz mevsiminde cıvıl cıvıl havası ve enerjisiyle insanı kıpır kıpır eden bir atmosferi var. Göl, etrafını saran çam ormanları ve yükseklerde, ormanların bitişiyle ortaya çıkan sarp tepelerin görüntüsü insanı büyülüyor. Aldığınız nefesin tadı değişiyor bir anda.

”Peki, kış mevsiminde durum nedir?” diye sorarsanız. Kışın da ayrı bir güzelliği var Uzungöl’ün. Kar çok yakışıyor bu bölgeye. Zaten çam ormanları yeşilliğinden hiçbir şey kaybetmiyor kış aylarında. Bunlara ek olarak, karla birlikte genellikle gölün de donduğunu söylemekte fayda var. Ama bu buzlanma üzerinde koşup, kar topu oynayabileceğiniz bir buz değil. Ağırlığınızı tek ayağınıza verdiğinizde size gölün dibini boylatacak bir buz tabakası bu.

Nasıl gidilir?

Uzungöl, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı bir mahalle. Trabzon şehir merkezine 99 km uzaklıkta ve turistik bir bölge olduğundan 4 mevsim ulaşım var ve yollar asfalt. Araç kiralayarak gidilmesi gereken bir yer, zira turların müşterilerini manzarayı yüksekten görebilecekleri tepelere çıkarttıklarını zannetmiyorum.

Trabzon Havalimanı‘ndan kiralanan bir araçla sahil yolundan Doğu (Rize) istikametine doğru 45 km yol aldıktan sonra Of ilçe merkezine varmış olacaksınız. Bu sırada Uzungöl tabelası karşınıza çıkmış olacak. Bu tabelayı takip ederek sağa döneceksiniz ve başka hiçbir yola sapmadan 45 km sonra Uzungöl’e ulaşmış olacaksınız.